Teknik Tavsiyeler

Teknik analiz yaparken:

 1              Olabildiğince basit ve size piyasanın yönünü bir bakışta gösterecek grafikler üzerinde çalışın.



2              Önemli fiyat tepe ve diplerinin daha sonraki dönemlerde direnç ve destek olarak çalışacağını unutmayın.



3              Piyasa diplerini ve tepelerini birleştirerek trend çizgileri çizin.



4              Piyasa hareketinin kısa, orta ve uzun vadeli ortalamaların üzerinde mi yoksa altında mı ilerlediğini sık sık kontrol edin.



5              Basit bir gösterge seti oluşturun. (Örneğin RSI + MACD, ya da Stochastic + MACD) Göstergelerinizden biri dönüş sinyali veriyorsa, aynı sinyali diğer                 göstergenin de vermesini bekleyin. Her iki gösterge de sinyal üretiyorsa, sinyali muhakkak önemseyin.



6              Birden fazla desteğin çakıştığı bölgelerde tepki, birden fazla direncin çakıştığı bölgelerde geri çekilme bekleyin. Birden fazla destek ya da direncin  çakıştığı bir bölge kolayca geçiliyorsa, güçlü bir trendin ilerlediğini düşünün.



7              Daha yüksekte bir dip yapan piyasa, daha yüksekte tepe de yapıyorsa, teknik göstergelerinizin uyumsuzluk sinyali verip vermediğini kontrol edin.  Uyumsuzluk sinyali yoksa, piyasa kuvvetli bir trend içinde olabilir.



8              İşlem hacmindeki hızlı ve kalıcı artışları muhakkak ciddiye alın.



9              Hacimdeki ani ve kalıcı daralmanın, trend değişikliğinin sinyali olabileceğini düşünün.



10           Grafikler üzerinde teknik formasyonlar arayın.



11           Trendin yönü konusunda kararsız kaldığınızda, büyük resme bakın. Günlük grafikler üzerinde çalışıyorsanız haftalık ve aylık grafikleri inceleyin.



12           Teknik göstergeleriniz belirgin sinyaller üretmiyorsa, periyot değiştirin. Örneğin 14 günlük RSI göstergesi kullanıyorsanız, periyodunuzu 9, 21, 35  günlüğe çevirin. Piyasa ritmini bu periyotlar daha iyi gösteriyor olabilir.



13           Analizlerinize güvenin. Fikir alışverişinde bulunduğunuz diğer insanlar sizinle aynı fikirde olmasalar da, analizlerinizden kolayca vazgeçmeyin.



14           Piyasadaki haber akışı, analizlerinizden çıkarttığınız sonuçla uyumsuz dahi olsa, grafiklerdeki sinyalleri önemseyin. Haber akışı zaman içinde değişecektir.



15          Teknik analizin kısa vadeyi incelemek için iyi bir yöntem olduğu, uzun vadede iyi sonuçlar vermediği düşüncesine itibar etmeyin. Uzun vadeli trend                      değişim sinyallerini size en erken veren yöntem teknik analizdir.



16           Nasıl yorumlanması gerektiğini bilmediğiniz teknik göstergelerden ve analiz yöntemlerinden uzak durun.



17           Grafikleri piyasa beklentilerinize değil, piyasa beklentilerinizi grafiklere uydurun. En kötüsü, grafikler üzerinde var olmayan sinyaller aramaktır.



18           Piyasanın uzun süren yatay dönemlerden çok güçlü trendlerle çıktığını unutmayın.



19          Teknik analizin ucuz ve pahalı kavramları ile ilgilenmediğini, ucuz ancak hiçbir yere gitmeyen bir piyasanın, pahalı ancak kuvvetli bir trend içinde                        yükselen bir piyasadan daha kötü olduğunu unutmayın.



20         Herkesin aynı grafiklere baktığını, ancak herkesin aynı sonuçlar çıkartmadığını göz önünden uzak tutmayın. Teknik analiz tamamen objektif bir analiz              yöntemi değildir. Piyasa görüşünüzü geliştirmek, her şeyden daha önemlidir. Teknik analiz piyasa görüşünüzü geliştirmek için en iyi araçlardan sadece              biridir.

6 yorum:

  1. teşekkür ederim çok faydalı bilgiler

    YanıtlaSil
  2. Aranan kan buşundu :) teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. TESEKKÜRLER..BİR SEY SORACAKTIM ..ENA DA 21 50 144 VE 200 GÜN KULLANIYRKEN RSI DA 9 21 35 KULLANMAK MANTIKLI MI SİZCE?

    YanıtlaSil
  4. Dilinize sağlık, teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  5. Parmaklarınız ve klavyeniz dert görmesin. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. elinize emeğinize sağlık...
    çok yararlı bir blog oluşturmuşsunuz...

    YanıtlaSil