3 Temmuz 2016 Pazar

Genişleme Formasyonları - Megafon Formasyonu -Ters Üçgen



Megafon Formasyonu - Genişleme Formasyonları, ( Ters Üçgen ) üç ya da daha fazla fiyat dalgalanmasından oluşan, tepe ve dip noktaları gittikçe genişleyen fiyat hareketleridir. Bu formasyonlar simetrik, artan ve azalan olarak oluşabilmekte; Simetrik Genişleme Formasyonları hem aşağı hem yukarı doğru genişlerken, diğerlerinin alt ya da üst seviyeleri yatay olmakta, bu sebeple de bunlara “Düz Tabanlı” veya “Düz Tavanlı” Genişleme Formasyonları denilmektedir.


Üçgen Formasyonları’nda fiyat dalgalanmaları periyodik, birbirine yakın ve üçgen sınır çizgilerini ihlal etmeyen düzenli oluşumlar iken Genişleme Formasyonları da bunlara benzemekte ancak çarpık ve düzensiz şekillerde ortaya çıkmaktadır.

Bu formasyonlar, genellikle piyasanın tepelerinde oluşmakta ve devamında düşüş trendi başlamaktadır. Özellikle tepe noktalarında oluşanlar hisselerin el değiştirdiği birer kaçış formasyonu olmaktadır.

Genişleme Formasyonu’nun Simetrik Genişleme Formasyonu olduğunu ve oluşum sonunda fiyatların ne tarafa kırılacağını tahmin etmek zordur. Düz Tabanlı Formasyonlar genelde piyasanın tepelerinde, Düz Tavanlı Formasyonlar ise düşüş trendlerinin sonlarında oluşmaktadır.

Bu formasyonlarda üçüncü fiyat dalgalanmasının dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Zira Düz Tabanlı Genişleme Formasyonu’nda üçüncü yükseliş ikinci yükselişin altında kalmışsa ve işlem hacmi de zayıflıyorsa, bu durum Omuz-Baş-Omuz Formasyonu’na geçişi ifade etmektedir. Aynı şekilde Düz Tavanlı Genişleme Formasyonu’nda fiyatların ikinci düşüşten sonra üçüncü düşüşte ikincinin seviyesine düşmeden yukarı dönmesi ve işlem hacminin fiyatlarla birlikte yükselmeye başlaması, Ters Omuz-Baş-Omuz Formasyonu’na geçişi işaret etmektedir. Aşağıda bir Genişleme Formasyonu - Megafon Formasyonu - Ters Üçgen - grafiği görülmektedir:

Ters Üçgen Formasyonu

Megafon Formasyonu

Megafon Formasyonu

Genişleme Formasyonları

Ters Üçgen Formasyonu











Ters Üçgen





1 yorum: