3 Temmuz 2016 Pazar

Omuz-Baş-Omuz / TOBO Formasyonları (Head & Shoulder Formations)

Düz veya ters omuz-baş-omuz formasyonları, dönüş formasyonlarıdır.

Tepe ve dipte oluşan omuz ve başlar içinde birden fazla omuz ve başlar görülebilir (çoklu omuz baş omuz formasyonları). Ters omuz-baş-omuz da işlem hacimleri ikinci omuzda artar.

 Güçlü trend değişimi sinyali verir (yukarı yönde). Düz omuz baş omuzda, destek (boyun) çizgisi yukarıya doğrudur. Ters omuz baş omuzda, direnç (boyun) çizgisi aşağıya doğrudur.





Ters Omuz Baş Omuz


 Omuz Baş Omuz

Omuz ve Başlar (Omuz-Baş Omuz, OBO)

En güvenilir trend bitiş formasyonlarından biri Omuz-Baş-Omuz formasyonudur. Formasyona bu ismin verilmesinin nedeni, grafik üzerinde bir insanın baş ve omuzlarını hatırlatan bir görüntünün oluşmasıdır.


Formasyon oluşurken, omuzların hemen altında bir boyun desteği belirir. Bu destek, yatay olabileceği gibi, pek çok durumda aşağı ya da yukarı doğru açılı da olabilir. Sol omuz ve sağ omuz, genellikle zaman ve fiyat ekseninde simetriktir. Omuzlardan birinin diğerine göre daha yüksekte olması, ya da daha uzun sürede tamamlanması da ihtimaller dahilindedir.

Formasyonu özgün kılan, fiyatın önce bir tepe (sol omuz), daha sonra daha yukarıda bir tepe (baş) yapması, son yükselişin tamamı, ya da önemli bir kısmı geri verildikten sonra zayıf bir yükseliş çabası ile üçüncü bir tepe (sağ omuz) daha yapmasıdır. Bu formasyonla bir trend dönüş hareketi oluşur. Omuzların altından geçen destek boyun çizgisi olarak isimlendirilir. Boyun çizgisinin kırılması, formasyonun tamamlandığının sinyali kabul edilir.

Formasyonun teknik ölçüm hedefi, en az baş derinliği kadardır. Çoğunlukla boyun kırıldıktan sonra bir geri dönüş çabası olur. Bu çaba bazı durumlarda başarılı olabilir ve fiyat yeniden boyun çizgisinin üzerine yükselebilir. Pek çok durumda ise boyun kırıldıktan sonraki geri dönüş çabası son satış fırsatıdır ve formasyonun teknik hedefine kadar bir düşüş olur.

İşlem hacminin sol omuzdan sağ omuza doğru azalması ve özellikle boyun kırılırken yeniden artış göstermesi, çok ciddi bir düşüş sinyalidir.

Omuz-Baş-Omuz formasyonu, tepede oluşabileceği gibi, dipte de oluşabilir. Dipte oluşan formasyona ters omuz baş formasyonu da denir. Bu formasyonda görüntü, başının üzerinde duran bir adamın siluetidir.

Ters omuz baş formasyonunda yapı, tepede oluşan omuz baş formasyonu ile aynıdır. Omuzların simetrik, ya da birbirine yakın   yükselikte olması beklenir. Omuzların hemen üzerinden geçen çizgi boyun çizgisi olarak isimlendirilir ve en önemli dirençtir. Bu direncin kırılması, en az baş derinliği kadar bir yükselişin sinyali kabul edilir.

Ters omuz baş formasyonunda da boyun kırıldıktan sonra bir geri dönüş çabası beklenir. Bu çaba, genellikle son alım fırsatıdır.


Omuz-Baş formasyonu, teknik analizde en güvenilir formasyonlardan biri olmakla beraber, bazen formasyon tamamlanamadan başarısız kalır, fiyat boyun çizgisinin altına inmez ve sağ omuz oluştuktan sonra yeni bir atakla trend devam eder.

Omuz-Baş formasyonlarının başarısız olduğu durumlarda, ilgili piyasada yukarıya doğru en az Baş derinliği kadar bir yükseliş potansiyeli doğar. Bu nedenle grafik üzerinde bir Omuz - baş formasyonu tespit edildiyse, sağ omzun geçilmesi formasyonun başarısız kalabileceğine dair bir sinyal, başın geçilmesi formasyonun başarısız kaldığının teyidi kabul edilmelidir. Bu durumda yeni ölçüm hedefi, baş mesafesi kadar yukarıya taşınır.

− Bir çıkış trendi yeni başlamışsa ve dip seviyelerden itibaren baş seviyesine kadar %30-50’den fazla bir artış olmamışsa, ve OBO formasyonu bu seviyelerde oluşmuşsa aşağı kırma olasılığı zayıf oluyor (aşağı kırmaz demiyorum fakat olasılığı zayıflar diyorum) 
− OBO formasyonunun oluşum süresi göreceli olarak uzun bir zamana yayılmışsa aşağı k ırma olasılığı daha yüksek oluyor. Örneğin 2-4 hafta içinde oluşmuş bir OBO formasyonu yerine 34 aylık bir sürede ortaya çıkan bir OBO formasyonunun aşağı kırma olasılığı daha yüksektir.






Ters Omuz Baş Omuz


OBO

OBO

TOBO

TOBO

TOBO

OBO


tobo


TOBO

TOBO



OBO

OBO

OBO


TOBO Formasyonu

Omuz Baş Omuz

Omuz Baş Omuz


Teknik Analiz



Başarısız OBO Oluşumu



Zirvede Ters Omuz Baş Omuz
Tepede TOBO

TREND DEVAM FORMASYONU OLARAK OMUZ BAŞ OMUZ


OMUZ BAŞ OMUZ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder