Tahvil Piyasası Nedir?

Tahvil Piyasası

Bono, borç alan bir kurum ile bu kuruma borç veren bir kredi sağlayıcı arasındaki kontrattır. Bir bono satın aldığınızda, bonoyu ihraç edene etkin bir şekilde borç vermiş olursunuz. Egemenlik bonoları olarakta bilinen hükümet tahvilleri, hükümetlerin icraatlarını fonlamak için aldıkları borçlardır. Bono, geçerli olduğu süredeki faiz oranının (kupon) ne olacağını, hangi zamanlarda ara ödemelerin ve gösterge değeri olarakta bilinen ana ödemenin ne zaman yapılacağını belirtir. Bonolar, hisse senetlerinden daha fazla istikrar sunan varlık sınıflarıdır.

Bir bononun yatırım dönüşü önceden bilinir. Bu durum bonoları düşük riskli yatırım aracı yapar ki risk bonoyu ihraç edenin kredi derecesi ile ilişkilidir. Eğer kupon oranı geçerli faiz oranının üzerindeyse, bono cazip hale gelir, bu bonolara talep artıp fiyatı da artacaktır. Eğer kupon oranı geçerli faiz oranının altındaysa fiyatı düşecektir. Yani bonolar faiz ile ters orantılıdır.

Tahviller

Hükümet tahvilleri (egemenlik) ulusal hükümetler tarafından ihraç edilir. Yatırımcılar, sabit veya değişken faizle hükümetlere borç verir. Tahvil ihracıyla devlet düşük faizli borç şeklinde ekonomiye fon enjekte eder. Tahvilin alfanumerik kodu ihracı yapan ülkenin kısaltmasını ve vade tarihini içerir. Örneğin, US02Y ABD hükümetinin 2 yıl vadeli tahvilidir. Alttaki sekmeler tahvilin fiyatı ve verimi arasında kolayca geçiş yapmayı sağlar.

Tüm majör 10-yıllık tahviller

10-yıllık tüm tahvilleri tek bir sayfada topladık ve en popüler borç araçlarını hızlıca görebilmenizi sağladık. Örneğin, ABD 10-yıllık hazine bonosu birçok finansal kuruluşuna kendi oranlarını belirlemek üzere bir çıpa faiz oranı sunar.

Amerikan Tahvilleri

Amerikan borç piyasası kısa-vade hazine bonosu, orta ve uzun-vadeli bonolar ve ayrıca enflasyon korumalı hazine varlıkları (TIPS) araçlarından oluşur. Tahvil getirisi, faiz oranı değişikliklerinden, Federal Rezerv açıklamalarından ve diğer faktörlerden etkilenebilir.

Avrupa ülkeleri bonoları

Bono verimleri AB içindeki ülkelerin herbirinde pozitif veya negatif olabilir. Örneğin, Almanya'daki hükümet tahvil getirileri, bütçe kesintileri ve gelişmiş ekonomi olması nedeniyle negatif olabilirler, Portekiz ve İtalyan hükümet bono getirileri pozitif olabilir. Bono fiyatlarındaki düşüş ve yükseliş bonoyu ihraç eden ülkeye duyulan güvenin bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

Asya ülkeleri bonoları

Bu ülkelerin ekonomileri arasında önemli farklar vardır ki bu durum hükümet bonoları verimlerine yansır. Örneğin Çin'in pozitif bir tahvil verimi varken Japonya'da negatiftir. Bazı Asya ülkeleri gelişmiş ülkeler arasındayken bazıları gelişen ve gelişmekte olan ekonomilerdir.

Pasifik ülkeleri tahvilleri

Pasifik bölgesinin en büyük borç piyasasını Avusturalya'nın kısa, orta ve uzun-vadeli hükümet tahvilleri oluşturur. Görece olarak yüksek faiz oranı ile takip edilen büyük bir ekonomi devletin rekor sayıda hazine bonosu çıkartmasına olanak sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder