3 Ekim 2016 Pazartesi

Teknik Analizde Hareketli Ortalamalar


Hareketli ortalamalar fiyatı takip ettiği için trend göstergeleridir.Hesaplanmalarına göre basit, üssel, üçgensel, değişken, ağırlıklı hareketli ortalama olarak adlandırılabilir.Sadece bir tane ortalamanın fiyatla olan kesişimi kullanılabileceği gibi, iki ortalamanın birbiri ile kesişimi, üç ortalamanın birbirine göre konumları da al-sat sinyallerinde kullanılabilir. Aşağıda bir tane hareketli ortalamanın fiyat ile kesişimi örnek olarak gösterilmiştir.




Yukarıdaki grafikte 21 periyotluk üssel hareketli ortalamanın fiyat ile kesişiminden al-sat sinyalleri gösterildi. Dikkat edilirse dikdörtgen ile gösterilen bölgede sık ve hatalı sinyaller görülmektedir. Trend yapan piyasada ise sağlıklı çalıştığı görülüyor.Kısa vadeli hareketli ortalamanın uzun vadeli ortalamayı yukarı kırması al, aşağı kırması sat sinyali olarak değerlendirilir.


Yukarıdaki grafikte 7 ve 21 periyotluk üssel iki ortalamanın bir birini kesmesinden al-sat sinyalleri alınıyor. Tek ortalamaya göre daha sağlıklı olduğu görülüyor.



Üç ortalamada ise 7-21 ve 50 periyotluk üssel üç ortalama kullandık.21 ema 50 ema üzerinde iken 7 ema nın 21 ema üzerinde olduğu yerler yukarı trend olarak kabul edilirken tam terside aşağı trend
olarak kabul edilmiştir.

Hareketli ortalamalar diğer göstergelerle beraber kullanıldığında daha sağlıklı sinyaller üretir. Örneğin aşağıdaki grafikte hareketli ortalamalardan hesaplanmış olan MACD – 5 ve 21 üssel ortalama ve
hacim göstergesi olan OBV beraber kullanılarak bir alım-satım stratejisi oluşturulmuştur.
MACD sıfır seviyesi üzerindeyken 5 üssel 21 üssel üzerinde ve OBV kendi direncini ya da alçalan trendini yukarı kırması al sinyali olarak kabul edilmiştir.


Sadece bununla bitmiyor aldıktan sonra stop koyacağız. Peki nerde satacağız? Kar hedefi belirleyeceğiz. Kar hedefi gerçekleşince satacak mıyız? Hayır. İz süren stop ile trend takibi yapıp, senedin bize artık yeter pozisyonu kapat demesini bekleyeceğiz.

ÖRNEKLER





Ali Erkan Tanacıoğlu 
www.fiyatneder.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder