3 Temmuz 2016 Pazar

Takoz/Kama Formasyonları (Wedge Formations)



Takoz, ya da kama formasyonları, bayrak/flama formasyonlarından farklı olarak birbirine yakınsayan trend çizgileri içinde ilerler. Güvenilir devam formasyonlarıdır.





Alçalan takozlarda trend çizgilerinin her ikisi de aşağı yönlüdür; Çizgiler yakınsayarak fiyatı gitgide daralan bir bölgenin içine sıkıştırırlar. Bu sıkışma, kuvvetli bir kırılmanın sinyalidir.

Takoz/kama formasyonları çoğunlukla sert bir şekilde ve hacimdeki artışla beraber kırılır. Kırılmadan sonra yeni bir trend çizgisinin üzerinde yeni bir trend ilerlemeye başlar.

Takoz/kama formasyonları, bayrak/flama formasyonlarına göre çok daha güvenilir formasyonlardır. Takoz/kama formasyonlarından sonra hemen hemen her zaman, formasyonun başladığı tepe geçilir.


Yükselen takozlar, düşüş trendleri içinde görülür ve hemen her zaman sert bir düşüşle kırılır. Yükselen takozların da dipleri hemen her zaman aşağıya geçilir ve düşüş dalgası yeni diplere kadar ilerler.

Takozun oluştuğu süre boyunca işlem hacminin azalması, formasyonun en önemli sinyallerinden biridir.

Bütün formasyonlarda olduğu gibi, takoz/kama formasyonlarında da kırılmadan sonra bir geri dönüş çabası mümkündür. Bu çabanın başarı şansı oldukça azdır. Başka bir deyişle, takoz/kama formasyonlarında kırılma, oldukça güvenilirdir ve hatalı kalma ihtimali oldukça düşüktür.

Alçalan ve yükselen takozlar, en iyi alım-satım fırsatı veren formasyonlardır. Bu formasyonlar sona erdikten sonra açılan pozisyonların riski çok düşük olduğu gibi, yüksek kar elde etme ihtimali de oldukça yüksektir.


Kama Formasyonu

Teknik Analiz
























Düşen Kama

Kama Formasyonu

Kama Formasyonu






1 yorum: