Çanak formasyonları düşen piyasa dönüşlerinde, Ters Çanak Formasyonları ise yükselen piyasa dönüşlerinde görülmektedir. Çanak Formasyonu genellikle varlık fiyatının ucuz olduğu, Ters Çanak Formasyonu ise varlıkların yüksek fiyatlandığı piyasalarda görülür.
Çanak formasyonunda fiyatlar bir dip çalışması yaparak bir süre yatay harekette bulunur. Bu hareket sırasında işlem hacmi azalarak çanağın orta seviyesinde en düşük seviyesine geriler. Sonraki süreçte alışlar düşük ivmeyle artmaya başlar ve fiyatlar direnç seviyesine doğru seyreder. Fiyatların direnç seviyesini kırması ile formasyon tamamlanmış varsayılır.
Çanak formasyonlarıın tersidir. Zirve seviyelerinde oluşurlar. İşlem hacmi, formasyon oluşumunu tamamladıkça azalmaktadır. Fiyatların artması ve düşmesi simetrik olmalıdır.
Çanak ve ters çanak formasyonu uzun süren düşüşlerin ve yükselişlerin sonunda oluşurlar. Trend dönüş formasyonu olarak tabir edilir. Oldukça sakin ve dar aralıklarda ve duruma göre geldiği düşüş trendinin uzunluğuna göre uzun zamanda oluşabilir.
Her formasyonda olduğu gibi işlem hacmi giderek azalır kırıla formasyondan çıkış ile giderek artar.
Çanak formasyonu uzun süren düşüşlerin sonunda oluşurlar;
1-Düşüş evresi
2-Dip evresi
3-Yükseliş ve kopuş evresinde oluşurlar.Hacim giderek düşsede sona doğru yükseliş ve kopma ile adeta patlar.
Ters Çanak Formasyonu |
süper
YanıtlaSil