12 Temmuz 2016 Salı

OBV İndikatörü / On Balance Volume / Uyumsuzluklar / Stratejiler

OBV Uyumsuzluk


Hacim tabanlı bir indikatördür. Fiyatlardaki değişimle hacim beraber değerlendirilerek çizilmektedir. Tarihi 1960 lara dayanır. Joseph Granville tarafından icat edilmiştir.

Eğer fiyatın son kapanışı bir önceki kapanıştan büyükse o gün oluşan işlem hacminin tamamı sözkonusu enstrümanı alanlara ait olduğu kabul edilir. Son kapanış bir önceki kapanıştan küçükse o gün oluşan tüm işlem hacmi satıcılara ait kabul edilir. Bu varsayımdan hareket eden obv ilk başlarda düşününce pekte mantıklı gelmiyor ama dikkatli incelendiğinde şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkıyor.


Birçok indikatörde belirli referans seviyeleri var, ama obv de kullanılabilecek bir referans yok. Obv de görülen sıfır çizgisi, indikatör hesaplanışı gereği sürekli yükselen bir değer aldığından bir işe yaramıyor. İncelediğinizde bir çok grafikte zaten sıfır değeri üzerinde olduğunu görürsünüz.

ÖRNEKLER


Alttaki grafikte trend kırılması ve uyumsuzluklara güzel bir örnek görüyoruz.Yükselen trend '1' ile belirttiğim noktada 09.03 tarihinde OBV tarafından aşağı doğru kırılırken fiyatlar bu kırılmayı '2' ile belirttiğim 10.23 tarihinde kırıyor. 'A' ile belirttiğimiz noktada parite yatay alana girerken 'B' ile belirttiğim noktada OBV negatif uyumsuzluk (NU) sinyali veriyor. Bu örnekte görüldüğü üzere OBV hem trend çizgisini daha erken kırıyor hemde tepede NU veriyor.


Alttaki grafikte OBV yine fiyatlardan önce (1.4350) dikey çizgi ile belirttiğim alanda trend çizgisini yukarı kırıyor. Fiyatların kırdığı nokta ise 1.5360 civarı.

OBV Trend Çizgisi

OBV Uyumsuzluk

OBV Uyumsuzluk ve Trend Kırılımı
OBV Uyumsuzluk ve Trend Kırılımı

OBV Uyumsuzluk 

OBV Uyumsuzluk
OBV Uyumsuzluk 

OBV Uyumsuzluk
OBV Uyumsuzluk 

OBV Uyumsuzluk
OBV Uyumsuzluk 

Yukarıda görüldüğü üzere alım/satım stratejisi uygularken OBV indikatöründe trend kırılımlarının ve uyumsuzlukların çok önemli bir yer kapladığını görüyoruz.

Ben RSI indikatörü ile birlikte OBV indikatöründen sık sık destek alıyorum.

On Balance Volume








5 yorum:

  1. başka siteden alıp kopyalamya utan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili dostum bu blogu kendim için kurdum. Teknik analiz öğrenirken aradığım konuları bir sayfa içerisinde bulmak idi amacım. Buradan her hangi bir kazanç söz konusu değil. Copy-paste var elbette bu blog içerisine. Keşke emek vererek çevirisini yaptığım ve trade ederken uyguladığım "formasyon içinde formasyon" "başarısız obo ve tobo" oluşumlarını da okusaydın. Neyse, umarım copy& paste olan bu blog ile bir şeyler öğrenmişsindir ;)

      Sil
  2. Ayrıca ekran görüntüsü siyah ekran olan tüm tradeler bana aittir. Diğerleri ise gece gündüz okuyup araştırdığım ve bilgi edinmek adına gece gündüz çalıştığım sitelere aittir. İyi tradler :))

    YanıtlaSil
  3. blogdan faydalanıyorum. teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. merhaba , fiyat ,düşenini kırar ve daha yüksek bir tepe ve daha yüksek dipler yaparken, Obv ilkin fiyata eşlik ederek daha yüksek tepe ve dipler yaptı . lakin fiyatın daha yüksek dip yapmasına daha aşağı dipler ile karşılık verdi ve -4 e kadar indi , oysa aynı anda Williams R kadasını yukarı kaldırmış durumda .. böylesi uyumsuzluk hakkındaki görüşünüzü alabilirmiyim . rica etsem .

    YanıtlaSil