3 Temmuz 2016 Pazar

Çift Tepe / Çift Dip Formasyonu (Double Top / Double Bottom)

Trend değişimi gözlemek için oldukça tutarlı formasyonlardır, genellikle tepeler/dipler indikatörlerle uyumsuzluk gösterirler. Belli bir seviyeyi aşamayan belirgin fiyat hareketleri sonunda ters yöne döner. Dönüş formasyonlarıdır.




2) İkili Tepe ve İkili Dipler

Fiyatlar bir tepeye ulaştıktan sonra ilk ciddi satış dalgasıyla geriler ve kayda değer bir düşüşten sonra bir destekle karşılaşır. Destekten yeniden yükselmeye başlar ve önceki tepeye geldiğinde yeniden satışlarla karşılaşır. Bu durumda grafik üzerinde, birbiriyle hemen hemen aynı seviyede iki tepe oluşur.

İkili Zirve

İki tepenin arasındaki destek çizgisi kırılırsa, bir ikili tepe formasyonunun oluştuğu söylenir. İkili tepe formasyonlarında ölçüm hedefi, 2. tepe yüksekliği kadardır. Fiyatın en az bu hedefe kadar gerilemesi beklenir. İkili tepe formasyonlarında satış sonrası ilk alım hedefi burasıdır.

Düşüş bu seviyede sona ermeyebilir ve derinleşerek devam edebilir. Ancak ikili tepe ölçüm hedefinden şu veya bu ölçekte bir tepki gelmesi beklenir.

Omuz-Baş formasyonları gibi, İkili tepe formasyonları da oldukça güvenilir formasyonlardır.

Bazen destek çizgisinin altına kısa bir savrulmadan sonra fiyat yeniden desteğin üzerine çıkabilir. Bu durumda ikili tepe formasyonunun başarısız kaldığı söylenir. Formasyonun teyit edilmesi için desteğin uzun ve genellikle hacimle desteklenmiş bir çubukla kırılması gerekir. Desteğin kırılması teyit edildikten sonra çok büyük ihtimalle ölçüm hedefine kadar bir düşüş gelecektir.


İkili dip formasyonu, ikili tepenin tam tersidir. Bir düşüş trendinin sonunda ilk ciddi alım dalgası gelir ve fiyat yükselmeye başlar. Bu yükseliş bir seviyede dirençle karşılaşır ve fiyat önceki dibe kadar yeniden geriler. 2. dipten yükseliş, muhtemel bir ikili dip formasyonunun sinyalidir.

İkili dip formasyonunun teyit edilmesi için, ilk dipten yükselişte oluşan tepenin geçilmesi gerekir. Tepe geçildiğinde ölçüm hedefi, 2. dip derinliği kadardır.

İkili dip formasyonu, en güvenilir dip dönüş formasyonlarından biridir. Formasyon teyit edildikten sonra fiyat, genellikle ölçüm hedefinden de daha yükseğe gider.


Uyumsuzluk

Çift Dip





İkili Dip


Çift Tepe
Çift Tepe

Çift Dip

İkili Zirve
Çift Tepe


Çift Tepe



Çift Dip




teknik analiz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder