12 Temmuz 2016 Salı

Finans Piyasalarında Boşluklar - GAP

Tükeniş Boşluğu

Ölçüm Gap'i

Kopuş Gap'i




Boşluklar Gap
gap teorilerine göre bist100 

Teknik Analizin Önemli Formasyonu
Grafikler üzerinde oluşan fiyat boşlukları, yatırım ortamına yönelik ani ruh hali değişikliğine işaret eder. Günlük grafiklerde görülen fiyat boşlukları, yatırımcı beklentilerinde bir günden diğerine ani beklenti değişikliği olduğunu gösterir. Bu beklenti değişikliği, teknik olarak önemsiz, sıradan bir fiyat boşluğu yaratabileceği gibi, trendin daha sonraki aşamalarıyla ilgili önemli ipuçları veren bir fiyat boşluğu da olabilir. Bu nedenle teknik analistler, grafikler üzerinde gördükleri fiyat boşluklarını önemsereler.

Dört tip fiyat boşluğu vardır:


1              Sıradan boşluk: Bu tip boşluklar genellikle çok kısa bir zamanda doldurulurlar, trendin devamı konusunda anlamlı bir sinyal verdikleri düşünülmez.

2              Kopuş boşluğu: Çok ciddi trend başlangıçlarında oluşan boşluklardır. Bu tip boşluklar, trend içinde doldurulmadıkları gibi, trendi takip eden düzeltmelerde de doldurulamazlar. Genellikle bu tip boşluklar, çok uzun zaman geçtikten sonra dolar.

3              Devam boşluğu: Trend ortasında oluşan boşluklardır. Piyasa momentumunun artışına işaret ederler. Bu tip boşluklar trend içinde doldurulamazlar. Ancak trend bitip de düzeltme başladığında dolarlar ve düzeltme içinde önemli destek seviyeleri olarak çalışırlar.

 4              Tükeniş boşluğu: Trendlerin en sonundaki alım paniğinde (düşüşte satış paniğinde) oluşan boşluklardır. Bu tip boşluklar, önemli trend bitiş sinyalleridir ve kısa zaman içinde dolarlar. 

Bazen, çok kısa bir zaman içinde grafik üzerinde pek çok boşluk oluşur. Kısa bir süre içinde görülen ardışık boşluklar, aşırı piyasa oynaklığına ve hızlı değişen yatırımcı psikolojisine işaret ederler.

Ancak bu tip aşırı oynak ve kaotik piyasa koşullarında bile, fiyat boşluklarının önemli teknik sinyaller verdikleri ve genel kabul görmüş teknik kalıpları izledikleri düşünülmelidir.

Bu tip piyasa koşullarında işlem yapmak zordur. Pek çok zaman da boşlukların ne tip boşluklar olduğu hemen anlaşılmaz. Ancak fiyat hareketi ilerleyip grafik üzerindeki kalıplar belirginleştikten sonra boşlukların ne anlama geldiği görülür.

Bu tip piyasalarda işlem yaparken, fiyat boşluklarının teknik olarak anlamlı boşluklardan biri olduğunu kabul ederek hareket etmek, muhtemel zararlardan ve kar kayıplarından korunmak bakımından yararlı olacaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder