Yükseliş seviyesinin bir önceki fiyat seviyesinden az ve düşüş seviyesinin bir önceki dipten fazla olması sonucu oluşan formasyondur.
Simetrik formasyonlarda fiyatların gideceği yeri saptamak kolay değildir.
Yükseliş ve düşüş trendlerinin sonlarında trendin dönüşünü, fiyat hareketlerinde aşağı yukarı salınımlarda trendin devamını ifade etmektedir.
Yükseliş ve düşüş trendlerinin sonlarında fiyatların bir noktada durması ve ters yönde hareket etmesi durumda formasyon başlar. Sonrasında fiyatlarda birbirini seyreden dalgalanmalar olur burada önemli olan her üst dalganın bir önceki dalgalanmadan aşağıda olması ve her alt dalganın bir öncekinden yukarıda oluşmasıdır.
Oluşan bu şeklin ortasından çizilen çizgi simetrik üçgen şeklinde olduğu için formasyona bu isim verilmiştir.
Trendin yönünün değişmesi formasyonun tamamlandığını anlatmaktadır.
Simetrik üçgen oluşurken işlem hacminde sonlara doğru bir azalma olması gerekmektedir. İşlem hacmiyle desteklenen kırılış trend dönüşümünün teyididir. Fiyat hareketinin işlem hacmiyle desteklenmemesi ise trendin yönünü bulamamasına neden olacaktır. Az hacimle oluşan kırılmaya şüphe ile yaklaşılıp bir kaç gün beklemek gerekecektir. Bu süre içerisinde fiyat beklenilen seviyelere gelirse oluşum teyit almış demektir.
SİMETRİK ÜÇGENLERİN BELİRLENMESİ VE ÇİZİM
Simetrik üçgenleri belirlerken en az 4 nokta olmasına dikkat edin.
Simetrik Üçgenler önemli dönüş formasyonlarıda olabilirler.
Kopma yönünü takip etmek önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder