12 Temmuz 2016 Salı

RSI İndikatörü / Uyumsuzluklar / Stratejiler

RSI Negatif Uyumsuzluk


Göreli güç endeksi (ing. relative strength index) finans piyasaların analizinde kullanılan bir teknik indikatördür. 1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir ve ilk kez (New Concepts in Technical Trading Systems. J.Welles Wilder 1978) isimli kitabında yayınlanmıştır. RSI bir momentum indikatörüdür ve basitçe aşırı alım - aşırı satım sinyalleri üretir.


 Fiyatın yükselişindeki ve düşüşündeki dengesizlikleri ve bu dengesizliklerin normalleşme hızını ölçer. Bu ölçüme göre de yatırımcıya al-sat sinyalleri üretir. Piyasadaki en yaygın kullanımı 14 periyodluk bir RSI'ın 30'un altına düştüğünde alış yapmak ve 70'in üzerine çıktığında satış yapmaktır. Alternatif kullanımlar mevcuttur ve alınıp satılan stoğun niteliğine göre optimizasyon yapılabilir.

RSI formülü gereği 0-100 arasında bir değer alır. Fiyattaki +/- değişimin türevi RSI'daki değişimle aynıdır.

Kullanımı


Birden fazla kullanım metodu olmakla beraber, en temel kullanımı 14 peridoyluk bir RSI'ın 70 değerinden daha büyük bir değer aldığında satış yapmak 30 değerinden daha küçük bir değer aldığında ise alış yapmaktır. Bu kullanımın ana fikri alım ya da satım trendinin anormal düzeylerde olduğu ve yakında sonlanmaya başlayacağıdır. Bu metod popüler olmakla birlikte piyasa trendlerinin güçlü olduğu dönemlerde tehlikelidir. Herhangi bir geriye dönüş sinyali almadan counter-trend işlemlere girmek çok büyük kayıplarla sonuçlanabilir. Bunun önüne geçmek ve hatalı sinyalleri ayıklamak için genellikle ana trendin sonlandığını teyit eden bir fiyat hareketi ya da destekleyici bir teknik gösterge kullanılır. örneğin RSI 30 seviyesinin altında direkt alım yapmak yerine bu seviyelerde gerçekleşen ilk yükseliş barından sonra alım yapmak ya da RSI'ın yeniden 30 seviyesinin üzerine çıkmasını bekleyerek alım yapmak hata sinyallerini ayıklamak için kullanılabilecek yöntemlerden bazılarıdır.

ÖRNEKLER


RSI Uyumsuzluk





RSI Hareketli Ortalama
RSI Hareketli ortalama ile birlikte
kullanılışı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder